Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A hollywoodi mosoly fogalommá vált, és bár nálunk régebben inkább csak a yuppie feeling részeként kért helyet a hétköznapokban, ma már egyre több fiatal érzi természetesnek azt, hogy ilyenne - Szépségápolás, szépség magazin
részletek »

Kínlódás egy ideig és nem is szép, de utána jön a hőn áhított átváltozás - a fogszabályozóról

Szépségápolás Magazin. A szépség szinte meghatározhatatlan, mindenki arra vágyik, hogy szép, szebb legyen. Ma már a fiatalabb korosztály is harcol az idővel, mindenki meg szeretné állítani. Szépség tippek, tanácsok, praktikák a győzelemért.
Szépségápolás, szépség magazin
Itt vagy: Szépségápolás, szépség magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kínlódás egy ideig és nem is szép, de utána jön a hőn áhított átváltozás - a fogszabályozóról
Kínlódás egy ideig és nem is szép, de utána jön a hőn áhított átváltozás - a fogszabályozóról
A hollywoodi mosoly fogalommá vált, és bár nálunk régebben inkább csak a "yuppie feeling" részeként kért helyet a hétköznapokban, ma már egyre több fiatal érzi természetesnek azt, hogy ilyennel ajándékozza meg embertársait. Sőt, egyre több idősebb is!...
A sztármosoly kellékei: ép fogak, katonás rend, vakító fehérség. Az első elérésének legbiztosabb módja a gyermekkortól elsajátított szenvedélyes fogkefeszeretet, a ragaszkodás a rendszeres fogorvosi vizithez. A másodikhoz a genetikai örökségen kívül már egyébre is szükség lehet, például fogszabályozásra.

A fogak növekedése ritkán vezet tökéletes elrendeződéshez, az egyenetlenségek pedig csupán két úton orvosolhatók: szájsebészettel vagy fogszabályozó praktikákkal. Ami a vakító fehérséget illeti, a különféle kémiai anyagok időleges eredményt hoznak, a kezeléseket időnként ismételni kell.

De mi is tulajdonképpen a fogszabályozás?

Nos, az ember foggyökerei tartós presszió hatására engednek az erőnek, "átcsontosodnak". Vagyis, ha egy fogat kellő eréllyel és kitartással nyomunk valamerre, a helyzete meg fog változni! Így akár egy-két fog, akár az egész fogazat állásán változtatni tudunk, az utóbbi természetesen bonyolultabb.
Hirdetés

Ha nem történik fogszabályozás, valószínűleg nem lesz tökéletes a fogsor, de rossz esetben nőhetnek a fogak olyannyira girbe-gurbán is, hogy az komoly esztétikai problémát jelenthet; a fogazat rejtett zugainak rossz tisztíthatósága szuvasodáshoz vezethet; a tökéletlen rágás révén emésztési gondok jelentkezhetnek; mindez pszichikai teherré nőhet, hátrányosan érintheti a társas kapcsolatokat.

A szakemberek szerint már 3-4 éves korában érdemes megnézetni a gyermek fogait, de 6-7 éves kor előtt a "rendetlenségek" egy része eltűnhet magától. Ha viszont ez után is "helyzet van", akkor jobb elkezdeni a kezelést! Felső korhatár nincs, bár a fogak átcsontosodása fiatalabb korban gyorsabb, és még nincs foghiány, korona, híd, esetleges beültetés.

A fogszabályozó a közvélemény szerint nem szép, és mintha a felnőttek is inkább szégyellnék azt, hogy gondot fordítanak fogaik ápolására! Persze biztos, hogy idegen testként zavart kelt a szánkban, nehezebb beszélni, rágni, vele. Nem mindegy, milyen szerkezetet választunk, bár ez nagyban függ fogaink állapotától, az orvos által kitűzött céltól és a mi elszántságunktól.

Hosszabb idő alatt kicsi, nem túl precíz korrekció általában a kivehető, éjszaka viselhető fogszabályozóval is elvégezhető. Kevéssé láthatók a vékony, erős, de átlátszó anyagból készülő, kivehető pozicionálósínek is, de ezekkel is legfeljebb közepes hibákat korrigálnak.

Leginkább a nyelv felőli szabályozás lehet csábító, ez fix, a fog belső felületén ragasztással rögzített fémívekkel történik, viszont precíz laboratóriumi hátteret, technikát és hosszabb időt kíván, ezért ritkább, és viselése is kényelmetlen a nyelv mozgásterének leszűkülése miatt. A legjobb munkát ez, és a "klasszikus", előoldali, ragasztott, fix szabályozó végzi, no és nyugatabbra akár "buli" is lehet a sín, a fogszabályozó, ha az fluoreszkál, metál, vagy ékszerszerűen aranyozott...

Miután a hajdan kusza fogazatról lekerült a szabályozó, érdemes még eltávolíttatni a fogkövet, majd tisztíttatni, políroztatni, és egy hyperoxidzselés, esetleg lézerfénnyel megtámogatott fehérítésen is részt venni. Ennek hatása évekig is kitarthat, ha nem kávézunk, vörösborozunk, pöfékelünk szenvedélyesen. Végül, az új színhez igazított tömések, koronák, egyéb pótlások kerülhetnek fel, és máris kivillanhat az igazi hollywoodi mosoly!
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - fogszabályozás, fog, mosoly, fogsor,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-22 09:00:13
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü